VGCt Supervisie
VGCt supervisie is nodig om het het leerproces van de behandelaar te begeleiden. Een supervisor kan je geruststellen, bijsturen, je zwakke en sterke kanten duidelijk maken en helpen om deze te verbeteren of te versterken. De supervisor is als het ware de rij instructeur, die de leerling na zijn theorie laat zien hoe hij zich in het echt aan het verkeer moet aanpassen en van a naar b moet komen.
Werkrelatie
Leren is spannend, het betekent namelijk dat je nog niet alles kan en dat je dus fouten zult maken. Hoe meer angst je toestaat, hoe meer je leert.
Ook de VGCt supervisie kan spannend zijn. Je kan je beoordeeld voelen en bang zijn om geen goede therapeut te zijn. Een goede werkrelatie kan deze angst wat wegnemen. Ik hoop dat je me kunt vertrouwen. Ik heb het beste met je voor, vind dat er fouten gemaakt mogen worden en dat het benoemen hiervan okay is. Ik geef positieve feedback, stel me kwetsbaar op en zal jou ook vragen om feedback.
Ik zal je uitleggen en soms voordoen hoe ik zelf met cliënten en hun problemen omga. En hierbij zal ik niet alleen succesverhalen delen, want ik denk dat het goed is om te zien dat fouten ook voorkomen bij anderen en dat je hier van kan leren.
Fase
Ik vind het belangrijk om aan te sluiten bij de fase van de VGCt supervisant en zie dit als een manier om de werkrelatie goed en veilig te maken. De supervisie behoefte van de VGCt supervisant is afhankelijk van zijn ervaring: de beginnende gedragstherapeut heeft doorgaans meer behoefte aan technische ondersteuning bij het uitvoeren van de behandeling, de meer gevorderde is meer toe aan alternatieve strategieën. Ervaren gedragstherapeuten zijn meestal meer toe aan complexe processen als weerstand en tegenoverdracht.
Het is gebruikelijk dat de VGCt supervisant eerst de interventies en de houding van de meer ervaren collega’s uit zijn omgeving en de VGCt supervisor imiteert. Later krijgt hij echter ook behoefte het op zijn eigen manier te proberen. Ik vind het erg belangrijk dit te stimuleren. Wanneer het op de eigen manier lukt geeft dit meer vertrouwen in eigen kunnen. Ik hoop dat je aan het einde merkt dat je na een geslaagde interventie denkt “dat heb ik goed bedacht” , ipv “dat heb ik goed nagedaan”, want uiteindelijk moet je het toch zelf doen.
Supervisie contract
Het supervisie contract is voor mij het uitgelezen middel gebleken om de verwachtingen over supervisie op tafel te krijgen en bij te stellen waar nodig. Ik zie het contract ook als een fijn instrument om de VGCt supervisie te evalueren en om de lijn in de VGCt supervisie vast te houden.
De supervisor
Ik ben Jeroen Simons en ben GZ psycholoog sinds 2006, Cognitieve gedragstherapeut sinds 2007 en Psychotherapeut sinds 2021. Ik deed de GZ opleiding en de Cognitieve gedragstherapie opleiding tegelijk bij HSK, een prima leer omgeving. Ik kon er veel cliënten zien en veel administratieve zaken werden me uit handen genomen. Na mijn GZ opleiding wilde ik weten of ik mijn vak ook in andere, wat minder gestructureerde omgeving kon uitvoeren en ging bij Arbeid en Psyche werken, een onderdeel van Altrecht. Daarnaast begon ik een eigen praktijk, waar ik inmiddels fulltime werk.
Ik beweeg graag (fietsen, wandelen, rennen, zwemmen) en als ik stil zit houd ik erg van het kijken naar films en het lezen van boeken. Ik heb twee super leuke dochtertjes en een lieve vrouw en we wonen buiten stad waar we erg kunnen genieten van de natuur.
Van nature ben ik spontaan en speels, maar wanneer ik me op werkproblemen moet richten kan ik serieus en gedreven zijn, me vasthoudend aan de theoretische kennis die me eerder geholpen heeft. Ik ga enthousiast (of bevlogen) op zoek naar nieuwe oplossingen. Ik vind het leuk om deze oplossingen samen met anderen te zoeken en ben daarom blij met mijn collega’s, maar ook VGCt supervisie is om deze reden erg bevredigend, want ik zie VGCt supervisie als samen naar oplossingen zoeken.
Kosten
VGCt supervisie kost 120 euro per 45 minuten.