RET bij Psycholoog Utrecht Oost

Wat is RET bij Psycholoog Utrecht Oost?

RET staat voor Rationeel Emotieve Therapie. De grondlegger van deze behandelvorm is Albert Ellis. Uitgangspunt is dat het niet de problemen zelf zijn die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken.

Bij RET wordt gebruikgemaakt van de letters ABC. A staat voor aanleiding (oorzaak), B voor de bril waardoor je kijkt (overtuiging); C voor consequentie (gevolg).

Bij RET wordt ervan uitgegaan dat je gevoel (C) niet veroorzaakt wordt door de situatie (A) maar door je interpretatie van de situatie (B).

Door oefening kunnen je interpretaties of overtuigingen (B) worden veranderd, kun je op een andere manier naar bepaalde situaties leren kijken, bijvoorbeeld meer leren relativeren, waardoor je minder negatieve emotie ervaart.

Soms hebben mensen de indruk dat RET probeert emotie uit te schakelen. Dit klopt niet, emotie is vaak juist goed; boosheid kan bijvoorbeeld dienen om in beweging te komen wanneer men geconfronteerd wordt met onrecht, angst kan zorgen dat je vlucht voor gevaar. Echter wanneer de emotionele reactie te sterk is of disfunctioneel (bijvoorbeeld een uitzinnige reactie bij het krijgen van een verkeersboete) dan kan met RET gekeken worden naar aanpassing van de onderliggende overtuigingen.

RET valt onder cognitieve gedragstherapie.

Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten hierover. Deze uitspraak werd door een filosoof rond 100 jaar na Christus gedaan en is nog steeds treffend. Nu zijn er gebeurtenissen waar de meeste mensen van streek van zullen raken; een overlijden, scheiding, ontslag of andere traumatische gebeurtenis zal de meesten van ons uit balans brengen. Echter, de een vindt een manier om verder te gaan en de ander niet. RET kan helpen om te bekijken wat nu de overtuigingen zijn die nare gevoelens in stand houden en die ons verhinderen om te doen waar we ons goed bij voelen.